1 EUR = 7,53450 HRK

Što je kolagen – osnovni protein naše kože

Podijelite ovu objavu:

U zadnje vrijeme sve više proizvoda sadrži kolagen. Gotovo svaki časopis i sve više žena tvrdi kako je jedino on ono što vam treba za zdrav izgled kože i smanjenje bora. Međutim što je kolagen i kako on djeluje?

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu, sastoji se od amino-kiselina, a isključivo ga nalazimo u životinjama i sisavcima. Kod čovjeka ga nalazimo u zglobovima, koži, kosi  i kostima. On sadrži 18 aminokiselina od čeka osam (od ukupno devet) esencijalnih aminokiselina.

[tweet-this]Kolagena u tijelu prirodno imamo 30% od ukupnog postotka proteina, a u koži čak 70%.[/tweet-this]

On je poveznica koja pomaže očuvati kožu mekom, nahranjenom i sprječava odumiranje stanica te je ključan za elastičnost. Kolagen je glavni sastojak dermisa (površinskog sloja kože) i kao takav neophodan je za očuvanje elastičnosti vezivnog tkiva kože i njezine mladosti.

Često se koristi kao pomoć kod zacjeljivanja rana uzrokovanih teškim opeklinama. S godinama razina kolagena se smanjuje i stanice gube svoju strukturu. To uzrokuje pucanje kože, stvaranje bora i osjećaj suhoće i nedostatak elastičnosti.

Kako kolagen djeluje?

Zato žene posežu za kremama koje u sebi sadrže visoki postotak kolagena. Kolagen prodire u kožu i pomaže kod povratka sata u nazad. Odnosno, obzirom da je kolagen prirodan sastojak kože, vrlo brzo počinje djelovati. Njegovim djelovanjem koža postaje mekša, zdravija i zaglađenija.

Iako on neće ubrzati i povratiti proizvodnju kolagena on ga može nadomjestiti. Stoga je bitno znati da onog trena kada prestanete koristiti kremu s kolagenom on će u koži nastaviti svojim prirodnim putem opadati. Dakle, kremom možete nadomjestit trenutnu potrebnu količinu kolagena ali nikako ne potaknuti proizvodnju istog.

Naravno, to i nije neki problem jer svakodnevno koristimo kreme tako da kod izbora obratite pažnju da osim kolagena u sebi sadrže i druge hranjive sastojke kako biste imali potpunu njegu u jednom proizvodu.

Pogledaj sve proizvode koji sadrže kolagen.


PROIZVODI BOGATI KOLAGENOM


Prijavite se na listu za novosti!

Prvi saznajte za najbolje cijene i nove proizvode.

Više objava: