Search
Close this search box.

Što je hijaluronska kiselina?

Podijelite ovu objavu:

Izgleda kako odjednom svaka krema sadrži hijaluronsku kiselinu. Što je hijaluronska kiselina i zašto je odjednom toliko popularna? Ne brinite, niste jedini ako pojma nemate što je i čemu služi. Nismo ni mi bili baš točno sigurni, ali raspitali smo se, informirali i sada nam je jasno!


Što je hijaluronska kiselina?

Sjećate se priče o kolagenu? Jednako kao i kolagen, hijaluronska kiselina je sastavni dio vaše kože. Samo, ista je priča kao i kod kolagena – počinje slabiti što više starite. Možda i brže od drugih dijelova, hijaluronska kiselina se u koži počinje gubiti već nakon osamnaeste godine. Još jedan benefit starenja.

Hijaluronska kiselina, iako joj je kratica HA, nije ni blizu AHA kiselini. Točnije, ne čini ono na što nas njezino ime navodi – uklanja mrtve stanice kože. Ono što ona čini jest to da veže za sebe vodu. Jedna molekula hijaluronske kiseline može zadržati 1000 puta veću količinu vode od svoje težine! A to je ono što nam treba. Jasno je k’o dan da bore nastaju zbog nedostatka kolagena i vode u koži. Hijaluronska kiselina nam dolazi kao mreža za lov vode. Može!

[tweet-this]Jedna molekula hijaluronske kiseline može zadržati 1000 puta veću količinu vode od svoje težine![/tweet-this]

Kako djeluje?

Ta molekulica veže za sebe vodu i ono što je bitno jest da je zadržava na gornjim slojevima kože! Zamislite kožu kao zemlju. Dok ima vlage (kiše) ona je podatna, plodna i zdrava. Čim joj nestanu osnovni uvjeti za život ona se suši i nastaju pukotine i brazde. Identinčna stvar je i s kožom. Napunite je vodom i bit će vam zahvalna, a bore (brazde) smanjene. A postoji li bolji način za skladištenjem vode od hijaluronske kiseline? Mi mislimo da ne, barem ne još!

ALI…

Naravno, ima ali.. Zašto ne? Ako koristite hidratantnu kremu s hijaluronskom kiselinom pazite da vani nije suhi zrak. Ovaj sastojak tada ne može izvući vodu iz okoline već je počinje izvlačiti iz dubljih slojeva kože. Dakle, suhi zrak za vrijeme zime u zatvorenom prostoru + hijaluronska kiselina mogu uzrokovati perutanje kože. Predivno!

Plus! Ona je bolja za ljude s masnijom kožom. Pisali smo o tome kako i masna koža može biti dehidrirana, stoga je hijaluronska kiselina, koja je sama po sebi lagane teksture, idealna za nju. Također, prikladna je za ljude s aknama i problematičnom kožom.

Zaključak

Ako ste stariji od 18, imate problema s aknama i/ili masnom kožom koja je usput dehidrirana – hijaluronska kiselina je vaš izbor.

Ako patite od suhe kože pripazite da ne koristite proizvode s hijaluronskom kiselnom u suhim okruženjima (pogotovo za vrijeme grijanja!). U tom slučaju radije posegnite za kremom s kolagenom ili vitamin C serumom!

Nadamo se da smo vam objasnili što je hijaluronska kiselina, njezine prednosti i nedostatke! Što mislite o našem postu?


Proizvodi s hijaluronskom kiselinom


Prijavite se na listu za novosti!

Prvi saznajte za najbolje cijene i nove proizvode.

Više objava: